Het doel van psychomotorische therapie is het bewust worden van je lichaamssignalen, gevoelens (emoties), gedachten en gedragspatronen. Waar nodig leer je hier op een andere manier mee omgaan, waardoor je klachten verminderen, of zelfs verdwijnen. Deze klachten zijn waarneembaar in het lichaam en zichtbaar in het bewegen.
Psychomotorische therapie maakt gebruik van bewegingsgerichte- en lichaamsgerichte methodieken.
Bij bewegingsgerichte methodieken kun je denken aan bijvoorbeeld een balspel zonder spelregels. Wat doe je als je het ergens niet mee eens bent? Zeg je het of laat je het gebeuren? Wat betekent dit voor jou in je dagelijkse leven?
Bij lichaamsgerichte methodieken kun je denken aan ontspannings- of ademhalingsoefeningen, maar ook aan een oefening waarbij ik als therapeut op verschillende afstanden van jou ga staan. Hoe dichtbij mag ik komen? Durf je je grens aan te geven? Hoe ga je hiermee om in je dagelijkse leven?
Afhankelijk van je hulpvragen kunnen verschillende oefeningen geoefend worden (bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen) en/of je kunt experimenteren met ander gedrag (bijvoorbeeld je grens wel aangeven, zeggen wat jij nodig hebt, de leiding nemen, initiatief nemen) en/of je kunt inzichten krijgen in belastende ervaringen uit het verleden, die nog steeds belastend voor je zijn in het heden. Belangrijk hierbij is dat je hiermee leert omgaan, zodat jouw verleden jouw heden niet meer zo bepaald.